todiktyo-partners-pammakaristos-el

Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»

To Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» είναι Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικό, ειδικώς φιλανθρωπικό, που προσφέρει ειδική εκπαίδευση και προνοιακές υπηρεσίες σε άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία και άλλα κοινωνικά ελλείμματα. Αποτελεί τη μετεξέλιξη των «Παιδικών Εξοχών ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ» που είχαν ιδρύθηκαν το 1945. Το 1978 αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ως προνοιακός φορέας για άτομα με αναπηρία (Α με Α). Σήμερα είναι επίσημα πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών πρόνοιας για Α με Α, του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων .

Το Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και εδρεύει στη Νέα Μάκρη Αττικής σε συνολική έκταση είκοσι στρεμμάτων, επί της οποίας υλοποιεί το καταστατικό έργο του, σε παραχωρημένα κτίρια 6.000 τ. μ..

Η κάλυψη των αναγκών ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσμενή θέση εξαιτίας σοβαρών αναπτυξιακών, μορφωτικών/εκπαιδευτικών & κοινωνικών ελλειμμάτων, έγιναν ο κύριος σκοπός του Ιδρύματος.

Όμως, από τις αρχές της δεκαετίας  του ’90, το Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» εξειδίκευσε περαιτέρω τις υπηρεσίες του για παιδιά και νέους με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και νοητική αναπηρία. Επικεντρώθηκε στους πληθυσμούς με ΔΑΦ, οι οποίοι -εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της ΔΑΦ και της συχνότητας εμφάνισης του αυτισμού στο γενικό πληθυσμό (1/54 παιδιά διεθνώς)- αποτελούν σοβαρή επιστημονική και κοινωνική πρόκληση. Ακολουθώντας έκτοτε τις εξελισσόμενες, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την έρευνα για τον αυτισμό, έγινε Εξειδικευμένο Κέντρο Εκπαιδευτικής Προσέγγισης της ΔΑΦ, το παλαιότερο ειδικό κέντρο Αυτισμού στην Ελλάδα.

Το Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» από το 1978 έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περίπου 5.000 ανθρώπους με αναπηρία.

Σήμερα, εξυπηρετεί 120 άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και νοητική αναπηρία, ευρισκόμενα σε όλο το εύρος της λειτουργικότητας, με υπηρεσίες:

  • Κέντρου Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ),
  • Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Α με Α (ΚΔΑΠ Α με Α),
  • προσωρινής φιλοξενίας σε νέες με ΔΑΦ και επιβαρυμένο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον,
  • οργάνωσης προγραμμάτων ελεύθερου χρόνου για τους εξυπηρετούμενους & τις οικογένειές τους,
  • ειδικής εκπαίδευσης & προετοιμασίας για μετάβαση στην υποστηριζόμενη διαβίωση&
  • εκπαίδευσης & κατάρτισης για μετάβαση στην υποστηριζόμενη εργασία.