todiktyo-partners-hadjipaterion-el

Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας – Χατζηπατέρειο

Το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας ιδρύθηκε το 1967 ως κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός (Ν.Π.Ι.Δ.). Η δράση του είχε ξεκινήσει το 1946 ως Ελληνικό Παράρτημα ξένης εθελοντικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα στην ανασυγκρότηση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με έμφαση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Έχει υλοποιήσει σειρά πρότυπων προγραμμάτων για οικογένειες σε κρίση, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία.

Το 1973 ίδρυσε το Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών (Κ.Α.Σ.Π.) για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και συναφείς διαταραχές, που ονομάστηκε Χατζηπατέρειο το 1985.  Το Χατζηπατέρειο αποτελεί ένα από τα λίγα εξειδικευμένα Κέντρα Αποκατάστασης παιδιών με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Παρέχει υπηρεσίες σε 80 παιδιά σε ετήσια βάση, ως Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και μέσω προγράμματος πρώιμης παρέμβασης και εξωτερικών ειδικών θεραπειών σε μαθητές σχολικής ηλικίας έως 14 ετών, που χρήζουν αποκατάστασης και ειδικής διαπαιδαγώγησης σε ένα μεγάλο εύρος μαθησιακών δυσκολιών.

Εκτός του Κέντρου Αποκατάστασης, λειτουργούν Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας, Εργαστήριο Ανάλυσης Βάδισης, Δανειστική Τράπεζα Βοηθημάτων Αποκατάστασης σε πανελλαδική βάση και Τράπεζα Τροφίμων.

Το διάστημα 1983-2005, ως Επιχειρησιακός Εταίρος τής Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας ανέπτυξε το πρώτο πρόγραμμα για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Το διάστημα 1985-1997 λειτούργησε επιχορηγούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για νέους με κινητική αναπηρία ηλικίας από 16 έως 25 ετών, προωθώντας στην ανοικτή αγορά εργασίας μεγάλο αριθμό καταρτισθέντων.

Το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας είναι ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό Σωματείο, πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας φροντίδας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», του Δικτύου Παρόχων Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία, μέλος του Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας, ιδρυτικό μέλος του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Δικτύου (ΕΑPN) και μέλος στο Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τη παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.