todiktyo-partners-theotokos-el

Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος»

Ποιοι είμαστε

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η Θεοτόκος» λειτουργεί από το 1963. Οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος βρίσκονται στο Δήμο Ιλίου και καταλαμβάνουν έκταση 51 στρεμμάτων. Το Ίδρυμα παρέχει αφιλοκερδώς Υπηρεσίες Πρόληψης, Αποθεραπείας και Αποκατάστασης σε άτομα με Νοητικές Αναπτυξιακές Ανεπάρκειες & Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, από την Πρώιμη Παιδική ηλικία έως την Νεαρή Ενήλικη ζωή.

Όραμα – σκοπός

Το Ίδρυμα από συστάσεώς του σκοπεύει στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπτυξιακά προβλήματα. Εν συνεχεία υιοθέτησε τη Σύμβαση (CRPD) της Γενικής Συνέλευσης, για τα άτομα με αναπηρία, του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 13 Δεκεμβρίου 2006, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Μαΐου 2008.

“Ο σκοπός της Σύμβασης είναι η προαγωγή, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα ΑμεΑ και η προώθηση του σεβασμού της εγγενούς αξιοπρέπειας. Στα ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια δύνανται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους”.

Οι κάτωθι γενικές αρχές αυτής της Σύμβασης καθορίζουν τις παρεχόμενες Υπηρεσίες φροντίδας του Ιδρύματος :

  1. σεβασμός για εγγενή αξιοπρέπεια, ατομική αυτονομία συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να κάνει τις δικές του επιλογές, και ανεξαρτησία ατόμων,
  2. μη-διάκριση,
  3. πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία,
  4. σεβασμός για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή των ΑμεΑ ως μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας / ποικιλομορφίας και ανθρωπότητας,
  5. ισότητα των ευκαιριών,
  6. δυνατότητα πρόσβασης,
  7. ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών,
  8. σεβασμός για τις εξελισσόμενες δυνατότητες των παιδιών με αναπηρία και σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρήσουν την ταυτότητα τους.

Ταυτόχρονα το Ίδρυμα υιοθέτησε το βιο-ψυχοκοινωνικό μοντέλο του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) περί ολιστικής προσέγγισης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της αναπηρίας. Έτσι, τα άτομα με νοητικές – αναπτυξιακές διαταραχές απολαμβάνουν υπηρεσίες που προσαρμόζονται στον κάθε ωφελούμενο εξατομικευμένα και επικεντρώνονται στην όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργικότητά τους βάσει της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας της Αναπηρίας & Υγείας (I.C.F.).