Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας Ειδικώς Αναγνωρισμένο μη Κερδοσκοπικό Φιλανθρωπικό Σωματείο – Ν.Π.Ι.Δ ιδρύθηκε το 1998 από μία μικρή ομάδα γονέων με την αμέριστη υποστήριξη φίλων συμπολιτών και τη συμβολή του αείμνηστου Τάκη Δημητρακόπουλου, με σκοπό τη στήριξη  ατόμων με αυτισμό της περιοχής και των οικογενειών τους.  Σήμερα, η δράση του συλλόγου έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Σκοποί του Συλλόγου

  • η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών και της κοινότητας σε θέματα αυτισμού
  • η εύρεση ατόμων με αυτισμό στην περιοχή σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές
  • η διοργάνωση συνεδρίων, ενημερωτικών ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων
  • η συνεργασία με ειδικούς σε ερευνητικά θέματα για την προώθηση του αυτισμού
  • η δημιουργία δομών εκπαίδευσης και διαβίωσης.

Οι Δομές

Ο Σύλλογος λειτουργεί τρεις δομές για άτομα με αυτισμό, οι οποίες χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας – Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Κάποια από τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από δωρεές γονέων και ιδιωτών.

Οικοτροφείο “Ελευθερία”: Είναι το σπίτι για δώδεκα ενήλικες με βαρύ έως μέτριο αυτισμό και σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Λειτουργεί όλο το χρόνο σε 24ωρη βάση.

Κέντρο Ημέρας “ΧΑΡΑ Ι”: Τμήμα 1: πρόγραμμα για ενήλικες με βαρύ έως μέτριο αυτισμό. Τμήμα 2: «Αυτόνομη Συμμετοχή στην Κοινότητα – ASK» για άτομα υψηλής λειτουργικότητας.

Κέντρο Ημέρας “ΧΑΡΑ ΙΙ”: Τμήμα 1: Πρωινό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά 2,5 – 5 ετών. Τμήμα 2: Απογευματινό πρόγραμμα για  παιδιά 5 έως 10 ετών.  Και στα δύο τμήματα παρέχεται υποστήριξη και εκπαίδευση στην οικογένεια στο σπίτι.

 «Υπηρεσία εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευση και στήριξη της οικογένειας και κατ’ οίκον βοήθεια των φροντιστών των ατόμων με αυτισμό». Η δράση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας δια ζώσης, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.