Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι»

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι» στοχεύει να βοηθήσει την κοινωνική ένταξη και τη γενική ευημερία ενηλίκων ατόμων με νοητική αναπηρία. Οι δραστηριότητές μας στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους. Καθώς και ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, υποστήριξη της ανάπτυξης της αυτοεικόνας και ταυτότητας, εκπαίδευση, διατήρηση της οικογενειακής δομής και σχέσεων και αύξηση της κοινωνικής συνείδησης.

«Το Εργαστήρι» προσφέρει προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση και ένταξη όσων είναι ικανοί και επιθυμούν να εισέλθουν στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Τα εργαστήρια κατάρτισης περιλαμβάνουν τμήματα αρτοσκευασμάτων, πλυντηρίων, υφαντικής,  κεραμικής, κηποτεχνίας, γενικής χειροτεχνίας και επεξεργασίας χάντρας και βοτάνων.

«Το Εργαστήρι» εκπαιδεύει και υποστηρίζει 100 ενήλικες με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους. Ο οργανισμός μας απασχολεί 40 περίπου μόνιμα μέλη προσωπικού. Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού μας πραγματοποιείται μέσω διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων και διακρατικών έργων με επίκεντρο τις νέες εξελίξεις στον τομέα της νοητικής αναπηρίας και τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

«Το Εργαστήρι» είναι ο πρώτος οργανισμός που παρείχε προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος δραστηριοτήτων μας και της θετικής καθοδήγησης, οι ένοικοι αποκτούν σημαντικές δεξιότητες ζωής και αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους, αναλαμβάνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς ρόλους που τους αναλογούν. Δραστηριοποιούμαστε σε διάφορους τομείς τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκουμε ενεργά τη συμμετοχή μας σε έργα σε σχέση με τις τέχνες, τον αθλητισμό και τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των ατόμων που δέχονται τις υπηρεσίες μας.

«Το Εργαστήρι» είναι πρωτοπόρος στην ένταξη των υποστηρικτικών τεχνολογιών σε ένα υποστηριζόμενο περιβάλλον διαβίωσης και την καθημερινή ζωή.

Εστιάζουμε σε πρωτοβουλίες για την ενεργή γήρανση για άτομα με νοητική αναπηρία και θεωρούμε ότι ο οργανισμός μας πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενών μας και των οικογενειών τους.