Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»

Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»
Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» είναι καρπός οράματος και πρωτοβουλίας της ιδρύτριας κ. Μαρίας Τσούτσου, μητέρας του Γεώργιου Τσούτσου, παιδιού με νοητική υστέρηση, πλαισιωμένης από εκλεκτούς πολίτες των πόλεων Μεσολογγίου και Αγρινίου, που ιδρύθηκε το έτος 1990. Σε εποχή αποκλεισμού των νοητικώς υστερούντων ατόμων και των οικογενειών τους από την κοινωνία, το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» είναι το πρώτο κέντρο ειδικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και κοινωνικής ένταξης για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες στο νομό Αιτωλ/νίας, απελευθερώνοντας τα άτομα αυτά από τον κοινωνικό αποκλεισμό και το περιθώριο και διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους.
Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, πιστοποιημένο από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Φορέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας.
Παρέχει διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (Σ.Υ.Υ.) καθώς και φροντίδα σε 180 άτομα, εκπαιδεύσιμα και ασκήσιμα, με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, κινητικές, αισθητηρίων οργάνων, λόγου, ελαφρές ψυχικές διαταραχές, αυτισμό, σύνδρομο Down και άλλες, άνω των 15 ετών, από όλο το νομό Αιτωλ/νίας, εντελώς δωρεάν.
Επίσης παρέχει Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες (Σ.Υ.Υ.) επίσης στις οικογένειές τους, εντελώς δωρεάν.
Η εκπαίδευση των νέων του Εργαστηρίου αποσκοπεί στην ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους στην διά βίου μάθηση, εκπαίδευση, στην επαγγελματική τους κατάρτιση, σε εργαστήρια ραπτικής, μεταξοτυπίας, κηροπλαστικής, ανθοκηπουρικής, λαϊκής τέχνης, παλαίωσης εικόνων, υφαντικής, κεραμικής, ζαχαροπλαστικής-αρτοποιημάτων, βιβλιοδεσίας, εργασιών γραφείου, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.α. Στα εργαστήρια παράγονται χειροποίητα προϊόντα, που διατίθενται στην αγορά μέσω των δύο εκθετηρίων μας, στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο.
Για τα πρόσωπα που στερούνται γονεϊκής φροντίδας, το Εργαστήρι ίδρυσε και λειτουργεί τρεις πρότυπες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης- Οικοτροφεία στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, μέσω του ΕΣΠΑ, όπου διαμένουν συνολικά είκοσι επτά ΑμεA.
Στο Μεσολόγγι, εκτός από την Εκπαιδευτική Μονάδα υπάρχει το «Ναυταθλητικό-Περιβαλλοντικό Κέντρο», το οποίο λειτουργεί ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας, χώρος περιβαλλοντικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τους νέους του Εργαστηρίου μας, καθώς και τμήμα αυτισμού. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και η καλοκαιρινή κατασκήνωση, τη χρονική περίοδο που δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, μιας και το κέντρο βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου αλλά και την κοινωνική ένταξη των νέων, οι εκπαιδευόμενοι νέοι συμμετέχουν, σε παρελάσεις κατά τις εθνικές επετείους, σε πολιτιστικές δραστηριότητες, εντός του νομού και σε όλη την Ελλάδα, με τη θεατρική ομάδα, τη λαογραφική ομάδα παραδοσιακών χορών και με τη χορωδία. Με την αθλητική ομάδα συμμετέχει σε αγώνες των Special Olympics. Επίσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια με τη συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκδίδει μία φορά το χρόνο ημερολόγιο και το περιοδικό «Πλειάδες».
Επίσης πέντε φορές (2008, 2011, 2014, 2017 και 2020) απέσπασε την πιστοποίηση άριστης πρακτικής (EQUASS EXCELLENCE) στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα E.P.R. σε θέματα αποκατάστασης μετά από αξιολόγηση.
Από το 2024 το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» είναι πιστοποιημένο με το EN ISO 9001:2015 για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα άτομα με νοητική αναπηρία.
Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Ροδόπης «αξίΖΩ»

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Ροδόπης «αξίΖΩ»
Ο Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Ροδόπης «αξίΖΩ» ιδρύθηκε το 1981 από γονείς ατόμων με νοητική αναπηρία και ευαισθητοποιημένους πολίτες του Ν. Ροδόπης. Από τότε μέχρι και σήμερα βασικός στόχος και κύριο μέλημα μας είναι η προστασία και η προσφορά στα άτομα με νοητική αναπηρία της Ροδόπης και εν γένει της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το 2018 εγκαινιάσαμε το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου μας το οποίο κατασκευάστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο και είναι πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο από ειδικό επιστημονικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό το οποίο ανέρχεται σε 63 άτομα και σε αυτό παρακολουθούν ψυχαγωγικά, επιμορφωτικά , δημιουργικά και υποστηρικτικά προγράμματα 72 ενήλικα και ανήλικα άτομα με νοητική αναπηρία.
Tον Ιούλιο του 2020, αρχίσαμε να λειτουργούμε τις τρεις πρώτες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο νομό Ροδόπης, φιλοξενώντας 9 ενήλικα άτομα με νοητική αναπηρία , τα οποία διαμένουν μόνιμα σε αυτές είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Από τον Μάρτιο του 2022 ξεκινήσαμε την λειτουργία της τέταρτης Στέγης όπου φιλοξενούνται 4 ωφελούμενοι και από τον Οκτώβριο του 2022 αρχίσαμε να λειτουργούμε και την πέμπτη Στέγη, η οποία φιλοξενεί 3 ένοικους. Οι διαμένοντες των Στεγών νιώθουν ως σπίτι τους τις Στέγες και οικογένεια τους υπόλοιπους ενοίκους.
Μέσα από την δομή του Μουσικού Εργαστηρίου το οποίο ιδρύσαμε το 2020, με την ένταξή μας σε πρόγραμμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη και σε συνδυασμό με τα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού στα οποία συμμετέχουμε κάθε χρόνο πετυχαίνουμε διαρκώς την προσβασιμότητα στο τομέα του Πολιτισμού με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και με την δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων.
Τον Οκτώβριο του 2021 ιδρύσαμε την ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία «αξίΖΩ» η οποία αποτελεί μία εταιρεία αρωγό στο έργο του Συλλόγου μας και η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να στηρίξει έμπρακτα το έργο του. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού, ζυμαρικών, και σάλτσας και διάφορων χειροποίητων κατασκευών. Η πρωτοτυπία και πρωτοπορία της εταιρείας μας έγκειται στο γεγονός ότι εκτός από τους εργαζομένους τυπικής ανάπτυξης, εργάζονται και άτομα με Νοητική Αναπηρία. Μέσω της εργασίας τους έχει ανοίξει ο δρόμος της προσβασιμότητας των ατόμων με νοητική αναπηρία στην εργασία και το βασικότερο που πετύχαμε έμπρακτα είναι η άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων σχετικά με την εργασία και την νοητική αναπηρία. Για αυτήν την προσπάθειά απονεμήθηκε στον Σύλλογό μας ο έπαινος “highly commended”, στο πλαίσιο των βραβείων , που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην κατηγορία “Κοινωνικό και καινοτόμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς”.
Από Ιανουάριο του 2023 ξεκινήσαμε την λειτουργία του συμβουλευτικού μας κέντρου, μιας δομής που συμβουλεύει και υποστηρίζει της οικογένειες που έχουν παιδία με νοητική αναπηρία και αυτισμό και λειτουργεί παράλληλα ως δομή της πρώιμης παρέμβασης. Έτσι, δίνουμε την ευκαιρία σε νέους γονείς να έχουν έγκαιρα άμεση πρόσβαση σε θεραπείες για τα παιδιά τους και να επέλθει γρήγορα η άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και ταυτόχρονα η σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη των ίδιων από εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Τέλος, ο Σύλλογός μας διαθέτει Ειδική Πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας καθώς και Πιστοποίηση ISO 9001:2015 από την εταιρεία TUV HELLAS S.A για όλες της δομές του.
Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων

Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Το Άσυλο Ανιάτων, είναι το πρώτο φιλανθρωπικό σωματείο στην Ελλάδα, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1893 χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση.
Αποτελεί την πρώτη συγκροτημένη και θεσμοθετημένη πράξη κοινωνικής φιλανθρωπίας στην Ελλάδα, είναι ίσως το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της χώρας, και σίγουρα είναι το πιο πρωτοποριακό όσο και πετυχημένο αστικό, φιλανθρωπικό πείραμα εντός ελληνικών συνόρων.
Από το 1893 που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα έχει παράσχει σε χιλιάδες άπορους συνανθρώπους μας, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εξειδικευμένο προσωπικό.
Το 1972, ίδρυσε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (ΙΠΧΠ), με αποκλειστικό στόχο την περίθαλψη ατόμων πάσχοντα από ανίατες παθήσεις παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η δομή αυτή αποτελεί πρότυπο για την δευτεροβάθμια κοινωνική φροντίδα στον τόπο μας και προσφέρει στους ωφελούμενούς του 24ωρη υποστήριξη.
Το 80% των ωφελούμενων είναι κατάκοιτοι και παραμένουν στο Ίδρυμα ως το τέλος της ζωής τους γεγονός που συνεπάγεται ιδίως κατά το τελικό στάδιο του αγώνα τους, αυξημένη ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα.
Σκοπός του είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής των συνανθρώπων μας που πάσχουν από κινητική αναπηρία (επίκτητη ή κληρονομική).
Στο σύνολο των 130 χρόνων λειτουργίας του, έχει φροντίσει και περιθάλψει δωρεάν, με στοργή, για όλη την ενήλικη ζωή τους περισσότερους από 8.500 συνανθρώπους μας ΑμεΑ, από όλη την Ελλάδα.
Το Ίδρυμα σήμερα φροντίζει και περιθάλπει 110 ασθενείς και απασχολεί 110 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων.
- Ιατρούς
- Φυσίατρους
- Φυσικοθεραπευτές
- Νοσηλευτές
- Εργασιοθεραπευτές
- Λογοθεραπευτές
- Κοινωνικός Λειτουργός
- Ψυχολόγους
- Μάγειρες
- Τραπεζοκόμους
- Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό
- Εθελοντές
Προσφερόμενες Υπηρεσίες εντός του Ιδρύματος
- Τμήμα Ιατρικής Υπηρεσίας
- Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
- Τμήμα Φυσικής – Ιατρικής και Αποκατάστασης σε καθημερινή 24ωρη βάση (186 ώρες φυσικοθεραπείας εβδομαδιαίως)
- Επιτροπή Λοιμώξεων
- Τμήμα Διατροφής & Σίτισης σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία και Διατροφολόγο
- Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών
- Τμήμα Ιατροφαρμακευτικού Υλικού
- Τμήμα Ιματισμού
- Τμήμα Καθαριότητας
- Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ (Ανάγνωση Παραμυθιού – Θέατρο – Μαθήματα και Ακρόαση Μουσικής – Τμήμα ζωγραφικής – Κατασκευές – Κέντημα – Επιτραπέζια παιχνίδια)
- Τμήμα Ψυχικής Υγείας
- Τμήμα Εργοθεραπείας & Λογοθεραπείας
Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες»

Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες»
Το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία – Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» είναι ένας πιστοποιημένος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία, με έδρα την Αττική και πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής και την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία. Από την ίδρυσή του το 1997, υποστηρίζει ετησίως πάνω από 100 οικογένειες, προσφέροντας υπηρεσίες που στοχεύουν στη συνολική ενδυνάμωση των ωφελούμενων και των οικογενειών τους, με σεβασμό στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους.
Οι βασικοί άξονες των δράσεων του περιλαμβάνουν:
- Εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες με νοητική αναπηρία, που ενισχύουν τη μάθηση, τη διατήρηση δεξιοτήτων καθημερινής ζωής και την αυτονομία των ωφελούμενων σε ένα σταθερό, υποστηρικτικό περιβάλλον.
- Δομές φροντίδας και φιλοξενίας, όπως το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλιούπολη, δυναμικότητας 104 θέσεων, που προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη και ποιοτική καθημερινή απασχόληση.
- Ομάδες αλληλοβοήθειας (peer-to-peer) για γονείς και φροντιστές, που ενδυναμώνουν τις οικογένειες μέσα από τη συλλογικότητα, την ανταλλαγή εμπειριών και την ψυχοκοινωνική στήριξη.
- Κοινωνική επιχειρηματικότητα, όπως η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Το Παρεάκι – Ανοιχτοί Ορίζοντες», που δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης και ένταξης στην κοινότητα.
- Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όπως οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Μαίρη Βρεττού 1 & 2», που προσφέρουν ένα ασφαλές, φιλικό και ενισχυτικό περιβάλλον διαβίωσης με στόχο τη μέγιστη δυνατή αυτονομία.
- Ψυχαγωγικά τριήμερα και σαββατοκύριακα για ωφελούμενους και οικογένειες, με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών και την περαιτέρω κοινωνικοποίηση των ωφελούμενων εκτός του εκπαιδευτικού και οικογενειακού πλαισίου.
Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ηγείται της προσπάθειας για την ανάπτυξη καινοτόμων δομών υποστήριξης και κοινωνικής φροντίδας σε όλη τη χώρα, με έμφαση στη συμπερίληψη, την αξιοπρέπεια και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.
Πιστό στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας, ο οργανισμός οραματίζεται μια κοινωνία όπου κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, έχει φωνή, ρόλο και πραγματικές ευκαιρίες.
Αμάλθεια

Αμάλθεια
Η Α.Μ.Κ.Ε «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» αποτελεί μια εταιρεία ψυχικής και κοινωνικής αποκατάστασης, η οποία ιδρύθηκε βάσει καταστατικού το 2006 στην περιοχή της Τρίπολης, ελέγχεται και επιβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας και πιο συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Αφού έλαβε την απαραίτητη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ξεκίνησε να παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν στο κοινό το 2008 στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Η ίδρυση της Εταιρείας αποτέλεσε το όραμα ανθρώπων που ήθελαν να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και τον αποστιγματισμό ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές ώστε να περιοριστεί όσο αυτό είναι δυνατόν ο κοινωνικός αποκλεισμός τους.
Ύστερα από 17 συναπτά έτη λειτουργίας στο χώρο της ψυχικής υγείας και πιο συγκεκριμένα στην 6η Υ.ΠΕ όπου εντασσόμαστε, είμαστε περήφανοι για την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών που έχουμε προσφέρει σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας καθώς και για το απρόσκοπτο έργο που εξακολουθούμε να παράγουμε, με τη διεύρυνση των υπηρεσιών μας σε περισσότερα φάσματα της ψυχικής υγείας με νέα προγράμματα και δομές και συνεχείς κοινωνικές δράσεις.
Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι»

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι»
Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι» στοχεύει να βοηθήσει την κοινωνική ένταξη και τη γενική ευημερία ενηλίκων ατόμων με νοητική αναπηρία. Οι δραστηριότητές μας στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους. Καθώς και ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, υποστήριξη της ανάπτυξης της αυτοεικόνας και ταυτότητας, εκπαίδευση, διατήρηση της οικογενειακής δομής και σχέσεων και αύξηση της κοινωνικής συνείδησης.
«Το Εργαστήρι» προσφέρει προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση και ένταξη όσων είναι ικανοί και επιθυμούν να εισέλθουν στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Τα εργαστήρια κατάρτισης περιλαμβάνουν τμήματα αρτοσκευασμάτων, πλυντηρίων, υφαντικής, κεραμικής, κηποτεχνίας, γενικής χειροτεχνίας και επεξεργασίας χάντρας και βοτάνων.
«Το Εργαστήρι» εκπαιδεύει και υποστηρίζει 100 ενήλικες με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους. Ο οργανισμός μας απασχολεί 40 περίπου μόνιμα μέλη προσωπικού. Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού μας πραγματοποιείται μέσω διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων και διακρατικών έργων με επίκεντρο τις νέες εξελίξεις στον τομέα της νοητικής αναπηρίας και τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.
«Το Εργαστήρι» είναι ο πρώτος οργανισμός που παρείχε προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος δραστηριοτήτων μας και της θετικής καθοδήγησης, οι ένοικοι αποκτούν σημαντικές δεξιότητες ζωής και αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους, αναλαμβάνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς ρόλους που τους αναλογούν. Δραστηριοποιούμαστε σε διάφορους τομείς τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκουμε ενεργά τη συμμετοχή μας σε έργα σε σχέση με τις τέχνες, τον αθλητισμό και τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των ατόμων που δέχονται τις υπηρεσίες μας.
«Το Εργαστήρι» είναι πρωτοπόρος στην ένταξη των υποστηρικτικών τεχνολογιών σε ένα υποστηριζόμενο περιβάλλον διαβίωσης και την καθημερινή ζωή.
Εστιάζουμε σε πρωτοβουλίες για την ενεργή γήρανση για άτομα με νοητική αναπηρία και θεωρούμε ότι ο οργανισμός μας πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενών μας και των οικογενειών τους.
Σύλλογος Αυτισμού Λάρισα

Σύλλογος Αυτισμού Λάρισα
Ο Σύλλογος Αυτισμού Λάρισα Ειδικώς Αναγνωρισμένο μη Κερδοσκοπικό Φιλανθρωπικό Σωματείο – Ν.Π.Ι.Δ ιδρύθηκε το 1998 από μία μικρή ομάδα γονέων με την αμέριστη υποστήριξη φίλων συμπολιτών και τη συμβολή του αείμνηστου Τάκη Δημητρακόπουλου, με σκοπό τη στήριξη ατόμων με αυτισμό της περιοχής και των οικογενειών τους. Σήμερα, η δράση του συλλόγου έχει πανελλαδική εμβέλεια.
Σκοποί του Συλλόγου
- η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών και της κοινότητας σε θέματα αυτισμού
- η εύρεση ατόμων με αυτισμό στην περιοχή σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές
- η διοργάνωση συνεδρίων, ενημερωτικών ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων
- η συνεργασία με ειδικούς σε ερευνητικά θέματα για την προώθηση του αυτισμού
- η δημιουργία δομών εκπαίδευσης και διαβίωσης.
Οι Δομές
Ο Σύλλογος λειτουργεί τρεις δομές για άτομα με αυτισμό, οι οποίες χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας – Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Κάποια από τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από δωρεές γονέων και ιδιωτών.
Οικοτροφείο “Ελευθερία”: Είναι το σπίτι για δώδεκα ενήλικες με βαρύ έως μέτριο αυτισμό και σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Λειτουργεί όλο το χρόνο σε 24ωρη βάση.
Κέντρο Ημέρας “ΧΑΡΑ Ι”: Τμήμα 1: πρόγραμμα για ενήλικες με βαρύ έως μέτριο αυτισμό. Τμήμα 2: «Αυτόνομη Συμμετοχή στην Κοινότητα – ASK» για άτομα υψηλής λειτουργικότητας.
Κέντρο Ημέρας “ΧΑΡΑ ΙΙ”: Τμήμα 1: Πρωινό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά 2,5 – 5 ετών. Τμήμα 2: Απογευματινό πρόγραμμα για παιδιά 5 έως 10 ετών. Και στα δύο τμήματα παρέχεται υποστήριξη και εκπαίδευση στην οικογένεια στο σπίτι.
«Υπηρεσία εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευση και στήριξη της οικογένειας και κατ’ οίκον βοήθεια των φροντιστών των ατόμων με αυτισμό». Η δράση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας δια ζώσης, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.
ΕΣΤΙΑ Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση

ΕΣΤΙΑ Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση
Η ΕΣΤΙΑ ιδρύθηκε το 1982 από γονείς και φίλους ατόμων με νοητική αναπηρία και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο που εποπτεύεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) στο Νέο Ψυχικό, προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, κοινωνικής ένταξης, υποστηριζόμενης εργασίας, προγράμματα άθλησης και δημιουργικής έκφρασης σε 78 άτομα με ελαφρά και μέτρια νοητική αναπηρία, 15 ετών και άνω. Η ΕΣΤΙΑ υλοποιεί και συμμετέχει επί σειρά ετών σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το 2010, η ΕΣΤΙΑ προχώρησε στην δημιουργία ενός δικτύου Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για να προσφέρει μια ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση στα άτομα της. Σήμερα, λειτουργεί τέσσερις ΣΥΔ, στα Μελίσσια, στο Νέο Ψυχικό, στο Πικέρμι και στα Βριλήσσια Αττικής.
Η ΕΣΤΙΑ διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, απασχολεί 50 εργαζόμενους και 100 εθελοντές. Η ΕΣΤΙΑ είναι πιστοποιημένη με EN ISO 9001:2018 από την TUV AUSTRIA HELLAS.
To 2016 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σημαντικό έργο της.
Εστία Άγιος Νικολάος

Εστία Άγιος Νικολάος
Η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, είναι μια πολυβραβευμένη κοινότητα συμβίωσης, όπου ενήλικες με νοητικές-αναπτυξιακές αναπηρίες και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν ζουν, δημιουργούν και εξελίσσονται μαζί. Τα μέλη της κοινότητας, εκ των οποίων μόνο το ένα τρίτο έχουν αναπηρίες, κατοικούν στην ΕΣΤΙΑ ή έρχονται από τη γύρω περιοχή.
Σκοπός της ΕΣΤΙΑΣ είναι η Συμπερίληψη χωρίς αποκλεισμούς και ο εμπλουτισμός της ζωής κάθε μέλους μας – με ή χωρίς αναπηρίες. Προσπαθούμε να δημιουργούμε τις συνθήκες για να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους- τόσο εντός της ΕΣΤΙΑΣ όσο και μέσα στην τοπική κοινωνία – σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το φάσμα των αναγκών που καλούμαστε να καλύψουμε είναι ευρύ – από την άνοια και το γήρας, στην ανάπτυξη των ειδικών δεξιοτήτων των πιο νεαρών μας μελών με αυτισμό, έως και την πλήρη, αλλά προστατευόμενη αυτονόμηση ατόμων μέσα στην τοπική κοινωνία μέσω εργασίας, στέγασης και κοινωνικής ζωής.
Η ΕΣΤΙΑ λειτουργεί στο Γαλαξίδι από το 1993. Χάρη στον μοναδικό της τρόπο λειτουργίας, από την ίδρυση της αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος ως μοντέλο ανοικτής φροντίδας και αδειοδοτήθηκε ως Κοινωφελές Ίδρυμα και παράρτημα του ομώνυμου Γερμανικού ιδρύματος. Η ΕΣΤΙΑ λειτουργεί 2 ΣΥΔ και το μόνο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στη Φωκίδα για άτομα της περιοχής.
Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς
Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 μετά από πρωτοβουλία τριών οικογενειών παιδιών με αυτισμό που ζουν στο νομό και τη στήριξη συγγενών και φίλων. Όσον αφορά τη νομική της μορφή, η Εταιρεία είναι ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έχει 300 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 35 είναι προστατευόμενα παιδιά, έφηβοι και νέοι με αυτισμό.
Η Εταιρεία έχει λάβει πιστοποίηση ως μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φορέας που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας.
Δράσεις
Στις δράσεις της Εταιρείας από την ίδρυσή της το 2006 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους (από το 2012).
- Εθελοντικά προγράμματα όπως «Γίνε Φίλος» (από το 2008).
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σχετικά με τον αυτισμό (όπως προβολές ταινιών, αθλητικοί αγώνες και άλλες εκδηλώσεις).
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια.
- Ενεργή συμμετοχή στις τοπικές και εθνικές δράσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τον ατόμων με αυτισμό.