Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς
Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 μετά από πρωτοβουλία τριών οικογενειών παιδιών με αυτισμό που ζουν στο νομό και τη στήριξη συγγενών και φίλων. Όσον αφορά τη νομική της μορφή, η Εταιρεία είναι ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έχει 300 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 35 είναι προστατευόμενα παιδιά, έφηβοι και νέοι με αυτισμό.
Η Εταιρεία έχει λάβει πιστοποίηση ως μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φορέας που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας.
Δράσεις
Στις δράσεις της Εταιρείας από την ίδρυσή της το 2006 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους (από το 2012).
- Εθελοντικά προγράμματα όπως «Γίνε Φίλος» (από το 2008).
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σχετικά με τον αυτισμό (όπως προβολές ταινιών, αθλητικοί αγώνες και άλλες εκδηλώσεις).
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια.
- Ενεργή συμμετοχή στις τοπικές και εθνικές δράσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τον ατόμων με αυτισμό.
«ΣΥΖΩΗ» - Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες

«ΣΥΖΩΗ» – Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες
Ο Σύλλογος “ΣΥΖΩΗ” – Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες, ιδρύθηκε το 2007, στη Θεσσαλονίκη, από γονείς παιδιών με τύφλωση & πρόσθετες αναπηρίες.
Βασικοί στόχοι του συλλόγου είναι η κατάκτηση του μέγιστου των δυνατοτήτων των ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, μέσα από θεραπευτικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες, η ισότιμη εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη των παιδιών, η ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση των οικογενειών τους, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Από το 2007 λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα κατ’ οίκον πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για βρέφη και νήπια με τύφλωση (0-6 ετών). Από το 2013 λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες. Οι υπηρεσίες του Κέντρου περιλαμβάνουν εξατομικευμένα και ομαδικά προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης/κινητικότητας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ειδικής αγωγής, αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ειδικής φυσικής αγωγής, μουσικοθεραπείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων.
Η ΣΥΖΩΗ είναι ειδικά πιστοποιημένος φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, εποπτεύεται από τον Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Εργασίας
Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς - Ι.Σ.Α.Σ.

Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς – Ι.Σ.Α.Σ.
Το Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (ΙΣΑΣ) ιδρύθηκε το 2010 και συνιστά μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία, που αποσκοπεί στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με Αναπτυξιακές και άλλες Διαταραχές (όπως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, Μαθησιακές Δυσκολίες, Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας, Εναντιωματική Διαταραχή κ.ά.). Εκτός από τους παιδαγωγικούς και θεραπευτικούς σκοπούς του ΙΣΑΣ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάδοση και στην εφαρμογή του Συστημικού, Συμπεριφορικού-Αναλυτικού μοντέλου σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).
Οι βασικές στοχεύσεις του Ι.Σ.Α.Σ. είναι:
Κλινικές/θεραπευτικές/παιδαγωγικές στοχεύσεις:
Πρωταρχικό στόχο του Ινστιτούτου αποτελεί η βέλτιστη δυνατή πρόοδος για κάθε βρέφος, παιδί, έφηβο, νέο ενήλικα και οικογένεια, υπό το πρίσμα ολιστικών, συστημικών παρεμβάσεων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο Ι.Σ.Α.Σ. περιλαμβάνουν τους τομείς του λόγου και της επικοινωνίας, της γνωστικής, της συναισθηματικής και της κοινωνικής ανάπτυξης, της ψυχοκινητικής ανάπτυξης, της αυτοϋπηρέτησης, των δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας, υποστήριξης για συνεκπαίδευση και κοινωνική ένταξη, καθώς και της εκπαίδευσης, στήριξης και συμβουλευτικής γονέων.
Ερευνητικές στοχεύσεις:
Ταυτόχρονα, σκοπός του Ινστιτούτου είναι η διεξαγωγή ερευνητικού έργου σε συνεργασία με σημαντικούς πανεπιστημιακούς φορείς, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κοινωφελή ιδρύματα υψηλού κύρους, όπως το Ίδρυμα Ωνάση.
Δια Βίου Εκπαίδευση, Επιμόρφωση, Εποπτεία:
Στους στόχους του Ινστιτούτου εμπίπτει και η διάδοση βέλτιστων θεραπευτικών παρεμβάσεων στην πατρίδα μας, μέσω διοργάνωσης και συμμετοχής σε συνέδρια και ημερίδες, αλλά και τη διοργάνωση σεμιναρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και εποπτειών, με αποδέκτες ψυχολόγους, ψυχιάτρους, εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ειδικούς ψυχικής υγείας αλλά και γονείς. Παράλληλα, βασική στόχευση του Ι.Σ.Α.Σ. αποτελεί η διάδοση του θεραπευτικού μοντέλου της Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς.
Όραμα του Ι.Σ.Α.Σ. είναι να προσαρμόζονται όλοι οι αποδέκτες των υπηρεσιών του ΙΣΑΣ στο οικογενειακό, σχολικό, και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μέσα από διεργασίες ένταξης και ίσων ευκαιριών. Να στηριχθούν ώστε να ζήσουν με νόημα ζωής που οι ίδιοι προσδιορίζουν.
Πλόες

Πλόες
Ο οργανισμός “ΠΛΟΕΣ” είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε από επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής το 1998.
Δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής ένταξης πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (κυρίως ατόμων με ψυχική νόσο, νοητική αναπηρία και αυτισμό), με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων και δομών που να απαντούν στις πολυεπίπεδες ανάγκες τους.
Τα εν εξελίξει έργα και υπηρεσίες μας απευθύνονται σε πολίτες που πλήττονται από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ψυχικές και ψυχιατρικές αναπηρίες, στο αστικό περιβάλλον του Πειραιά και των γύρω προαστίων.
Ο οργανισμός “ΠΛΟΕΣ” δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό ενισχύοντας την κοινωνική και ψυχική ευημερία των χρηστών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες μας βασίζονται στις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής, οι οποίες θεωρούν τις διανοητικές αναπηρίες ως φαινόμενο πολλαπλών και περίπλοκων παραγόντων. Είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι οι αρνητικές τρέχουσες και μελλοντικές συνέπειες μπορούν να με τη χρήση σταθερών, κατάλληλων και αποτελεσματικών επιστημονικών μεθόδων πρόληψης και παρέμβασης. Οι θεμελιώδεις αρχές όλων των υπηρεσιών και των σχεδίων δράσης μας απορρέουν από αυτή την προσέγγιση.
Οι δομές του οργανισμού “ΠΛΟΕΣ” περιλαμβάνουν:
- Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για τη θεραπεία παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (K.HM. Α 1)
- Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για ενήλικες με ειδικές ανάγκες.
- Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Μονάδες πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παιδιών και ενήλικου πληθυσμού
- Κοινωνική Λέσχη «Σχεδία» για άτομα με νοητική υστέρηση
- ΚΕΔΙΒΙΜ «Κατάρτι» για επαγγελματίες ψυχικής υγείας
- Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Η.Μ.Α. 2), για εφήβους και ενήλικες με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού
- Οικοτροφείο “Ostria” για ενήλικες με αναπτυξιακές και διανοητικές αναπηρίες
- Ξενώνας για εφήβους με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες
- Τμήμα Έρευνας, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ»

Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ»
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η πορεία του σωματείου ξεκινά το 1996 όταν μια ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων -από το χώρο της ειδικής αγωγής- θέλησε να συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Με σθένος και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε πλήθος προγραμμάτων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό και νοητική αναπηρία με στόχο την ψυχοκοινωνική εξέλιξη και την πλήρη ένταξή τους σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στηρίζοντας παράλληλα την οικογένειά τους.
Είμαστε κοντά στην οικογένεια από τη δύσκολη ώρα της αποδοχής της διάγνωσης μέχρι την δια βίου αποκατάσταση του νέου με αναπηρία σε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης….
Ξεκινάμε από την έγκαιρη παρέμβαση και ακολουθούμε την πορεία του παιδιού σε όλες της εκφάνσεις της ζωής του σαν μια παράλληλη οικογένεια, εμψυχώνοντας τόσο το παιδί με αναπηρία όσο και την οικογένειά του να ανακαλύψει την δύναμη της διαφορετικότητας και τις ευκαιρίες που δημιουργεί.
Μέσα από εκπαιδευτικές , αθλητικές , πολιτιστικές δραστηριότητες επιδιώκουμε την ολιστική θεραπευτική εξατομικευμένη παρέμβαση που ταιριάζει στις ανάγκες του κάθε μας παιδιού.
Όλες μας οι δράσεις μας είναι ολοκληρωμένες και σχεδιάζονται σύμφωνα με το τρίπτυχο της φιλοσοφίας μας:
- Εκπαίδευση ένταξη του ατόμου με αναπηρία
- Στήριξη, αποφόρτιση της οικογένειας
- Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της κοινότητας
Χρόνο με το χρόνο η ομάδα του ΑΛΜΑ μεγαλώνει, εξελίσσεται και ανανεώνεται αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερα άτομα με και χωρίς αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης

Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης
Ο «Σύλλογος Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» δημιουργήθηκε το 1979 ως αποτέλεσμα της φιλανθρωπικής διάθεσης μια ομάδας ατόμων που δεν φοβήθηκαν τη διαφορετικότητα…
Στο πέρασμα του χρόνου η ομάδα αυτή γιγαντώθηκε και ανάπτυξε πολλές δραστηριότητες στο προνοιακό χώρο των ΑμεΑ με Νοητική Υστέρηση. Ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των καιρών κατάφερε να καλύπτει κάθε φορά το κενό του Κράτους Πρόνοιας. Δημιούργησε δομές δημιουργικής απασχόλησης και αποκατάστασης των ΑμεΑ , ανέπτυξε προγράμματα κατάρτισης για ΑμεΑ .Ανέπτυξε δραστηριότητες αφύπνισης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού των ΑμεΑ.
Αποτελεί κοινωνικό εταίρο του Κράτους, μέσω της πιστοποίησης του ως Φορέα Παροχής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας ενώ είναι σύμβουλος σε θέματα πρόνοιας των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης με τους οποίους συνεργάζεται σε πολλαπλά επίπεδα, πάντα με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλη την κοινωνία.
Στόχος του Συλλόγου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων, δομών και εργαστηρίων που απαντούν στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους στο ν. Πιερίας.
Ο Σύλλογος Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης δραστηριοποιείται στους εξής άξονες:
- Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
- Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης
- Δράσεις Ευαισθητοποίησης
Η Μέριμνα λειτουργεί 2 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ συνολικής χωρητικότητας 91 ατόμων.
Επίσης λειτουργεί 3 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση άνω των 18 ετών των 4 ατόμων η καθεμία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός οικογενειακού και ασφαλούς περιβάλλοντος, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τόσο των Αμεα όσο και των οικογενειών τους.
Επιπλέον, υλοποιεί πληθώρα άυλων δράσεων που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας. Συγκεκριμένα, εκπονεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα διαφορετικότητας και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησής τους. Διοργανώνει επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις της ,όπου πραγματοποιούνται από κοινού δραστηριότητες με στόχο την εμπλοκή των μαθητών με τους ωφελούμενους της.
Το όραμά μας είναι μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια κοινωνία για όλους, όχι για κάποιους, όχι για τους πιο δυνατούς. Γιατί όλοι μπορούν!
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ιδρύθηκε το 1996 και είναι η μεγαλύτερη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην Ελλάδα με έδρα στην επαρχία, στο ακριτικό νησί της Χίου, και μία από τις δυναμικότερες στον τομέα της ψυχικής υγείας στη χώρα.
Η φιλοσοφία του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου διαπνέεται από τις αρχές της Κοινωνικής και Κοινοτικής Ψυχιατρικής. Οι δράσεις και οι υπηρεσίες του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου παρέχονται μέσα στην κοινότητα, χωρίς να απομακρύνονται οι ψυχικά ασθενείς από το φυσικό/κοινωνικό τους περιβάλλον, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας και με την ενεργητική συμμετοχή της κοινότητας. Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου συμμετέχει στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα με δύο δομές, οι οποίες είναι ενταγμένες στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Ψυχαργώς».
Σκοπός του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου είναι η ποιοτική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στους τομείς της Ψυχικής Υγείας και της Ειδικής Αγωγής σε Χίο και Αθήνα. Επίσης στοχεύει στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, αποκατάσταση, ερευνητική μελέτη, σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας, αγωγή – ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
To όραμα μας
Ένας κόσμος που μιλάει για την ψυχική υγεία με άνεση και αναγνωρίζει, κατανοεί και αποδέχεται τη διαφορετικότητα των ατόμων με ψυχιατρικές/ψυχολογικές/αναπτυξιακές διαταραχές.
Η αποστολή μας
- Να εργαζόμαστε κάθε μέρα για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με ψυχιατρικές/ψυχολογικές/αναπτυξιακές διαταραχές και τις οικογένειές τους, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Ειδικής Αγωγής.
- Να υλοποιούμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με απώτερο σκοπό την κατάργηση των διακρίσεων, για να απολαμβάνουν οι ωφελούμενοι μας όλο και περισσότερο τη ζωή τους, συνυπάρχοντας στην κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
- Να εκπαιδεύουμε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ώστε να βελτιώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε ωφελούμενους και φροντιστές, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής αμφοτέρων.
Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας - Χατζηπατέρειο

Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας – Χατζηπατέρειο
Το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας ιδρύθηκε το 1967 ως κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός (Ν.Π.Ι.Δ.). Η δράση του είχε ξεκινήσει το 1946 ως Ελληνικό Παράρτημα ξένης εθελοντικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα στην ανασυγκρότηση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με έμφαση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Έχει υλοποιήσει σειρά πρότυπων προγραμμάτων για οικογένειες σε κρίση, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία.
Το 1973 ίδρυσε το Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών (Κ.Α.Σ.Π.) για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και συναφείς διαταραχές, που ονομάστηκε Χατζηπατέρειο το 1985. Το Χατζηπατέρειο αποτελεί ένα από τα λίγα εξειδικευμένα Κέντρα Αποκατάστασης παιδιών με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Παρέχει υπηρεσίες σε 80 παιδιά σε ετήσια βάση, ως Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και μέσω προγράμματος πρώιμης παρέμβασης και εξωτερικών ειδικών θεραπειών σε μαθητές σχολικής ηλικίας έως 14 ετών, που χρήζουν αποκατάστασης και ειδικής διαπαιδαγώγησης σε ένα μεγάλο εύρος μαθησιακών δυσκολιών.
Εκτός του Κέντρου Αποκατάστασης, λειτουργούν Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας, Εργαστήριο Ανάλυσης Βάδισης, Δανειστική Τράπεζα Βοηθημάτων Αποκατάστασης σε πανελλαδική βάση και Τράπεζα Τροφίμων.
Το διάστημα 1983-2005, ως Επιχειρησιακός Εταίρος τής Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας ανέπτυξε το πρώτο πρόγραμμα για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Το διάστημα 1985-1997 λειτούργησε επιχορηγούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για νέους με κινητική αναπηρία ηλικίας από 16 έως 25 ετών, προωθώντας στην ανοικτή αγορά εργασίας μεγάλο αριθμό καταρτισθέντων.
Το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας είναι ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό Σωματείο, πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας φροντίδας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», του Δικτύου Παρόχων Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία, μέλος του Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας, ιδρυτικό μέλος του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Δικτύου (ΕΑPN) και μέλος στο Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τη παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»

Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
To Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» είναι Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικό, ειδικώς φιλανθρωπικό, που προσφέρει ειδική εκπαίδευση και προνοιακές υπηρεσίες σε άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία και άλλα κοινωνικά ελλείμματα. Αποτελεί τη μετεξέλιξη των «Παιδικών Εξοχών ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ» που είχαν ιδρύθηκαν το 1945. Το 1978 αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ως προνοιακός φορέας για άτομα με αναπηρία (Α με Α). Σήμερα είναι επίσημα πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών πρόνοιας για Α με Α, του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων .
Το Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και εδρεύει στη Νέα Μάκρη Αττικής σε συνολική έκταση είκοσι στρεμμάτων, επί της οποίας υλοποιεί το καταστατικό έργο του, σε παραχωρημένα κτίρια 6.000 τ. μ..
Η κάλυψη των αναγκών ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσμενή θέση εξαιτίας σοβαρών αναπτυξιακών, μορφωτικών/εκπαιδευτικών & κοινωνικών ελλειμμάτων, έγιναν ο κύριος σκοπός του Ιδρύματος.
Όμως, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» εξειδίκευσε περαιτέρω τις υπηρεσίες του για παιδιά και νέους με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και νοητική αναπηρία. Επικεντρώθηκε στους πληθυσμούς με ΔΑΦ, οι οποίοι -εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της ΔΑΦ και της συχνότητας εμφάνισης του αυτισμού στο γενικό πληθυσμό (1/54 παιδιά διεθνώς)- αποτελούν σοβαρή επιστημονική και κοινωνική πρόκληση. Ακολουθώντας έκτοτε τις εξελισσόμενες, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την έρευνα για τον αυτισμό, έγινε Εξειδικευμένο Κέντρο Εκπαιδευτικής Προσέγγισης της ΔΑΦ, το παλαιότερο ειδικό κέντρο Αυτισμού στην Ελλάδα.
Το Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» από το 1978 έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περίπου 5.000 ανθρώπους με αναπηρία.
Σήμερα, εξυπηρετεί 120 άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και νοητική αναπηρία, ευρισκόμενα σε όλο το εύρος της λειτουργικότητας, με υπηρεσίες:
- Κέντρου Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ),
- Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Α με Α (ΚΔΑΠ Α με Α),
- προσωρινής φιλοξενίας σε νέες με ΔΑΦ και επιβαρυμένο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον,
- οργάνωσης προγραμμάτων ελεύθερου χρόνου για τους εξυπηρετούμενους & τις οικογένειές τους,
- ειδικής εκπαίδευσης & προετοιμασίας για μετάβαση στην υποστηριζόμενη διαβίωση&
- εκπαίδευσης & κατάρτισης για μετάβαση στην υποστηριζόμενη εργασία.
Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος»

Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος»
Ποιοι είμαστε
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η Θεοτόκος» λειτουργεί από το 1963. Οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος βρίσκονται στο Δήμο Ιλίου και καταλαμβάνουν έκταση 51 στρεμμάτων. Το Ίδρυμα παρέχει αφιλοκερδώς Υπηρεσίες Πρόληψης, Αποθεραπείας και Αποκατάστασης σε άτομα με Νοητικές Αναπτυξιακές Ανεπάρκειες & Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, από την Πρώιμη Παιδική ηλικία έως την Νεαρή Ενήλικη ζωή.
Όραμα – σκοπός
Το Ίδρυμα από συστάσεώς του σκοπεύει στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπτυξιακά προβλήματα. Εν συνεχεία υιοθέτησε τη Σύμβαση (CRPD) της Γενικής Συνέλευσης, για τα άτομα με αναπηρία, του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 13 Δεκεμβρίου 2006, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Μαΐου 2008.
“Ο σκοπός της Σύμβασης είναι η προαγωγή, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα ΑμεΑ και η προώθηση του σεβασμού της εγγενούς αξιοπρέπειας. Στα ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια δύνανται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους”.
Οι κάτωθι γενικές αρχές αυτής της Σύμβασης καθορίζουν τις παρεχόμενες Υπηρεσίες φροντίδας του Ιδρύματος :
- σεβασμός για εγγενή αξιοπρέπεια, ατομική αυτονομία συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να κάνει τις δικές του επιλογές, και ανεξαρτησία ατόμων,
- μη-διάκριση,
- πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία,
- σεβασμός για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή των ΑμεΑ ως μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας / ποικιλομορφίας και ανθρωπότητας,
- ισότητα των ευκαιριών,
- δυνατότητα πρόσβασης,
- ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών,
- σεβασμός για τις εξελισσόμενες δυνατότητες των παιδιών με αναπηρία και σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρήσουν την ταυτότητα τους.
Ταυτόχρονα το Ίδρυμα υιοθέτησε το βιο-ψυχοκοινωνικό μοντέλο του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) περί ολιστικής προσέγγισης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της αναπηρίας. Έτσι, τα άτομα με νοητικές – αναπτυξιακές διαταραχές απολαμβάνουν υπηρεσίες που προσαρμόζονται στον κάθε ωφελούμενο εξατομικευμένα και επικεντρώνονται στην όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργικότητά τους βάσει της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας της Αναπηρίας & Υγείας (I.C.F.).