Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι»

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι»

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι» στοχεύει να βοηθήσει την κοινωνική ένταξη και τη γενική ευημερία ενηλίκων ατόμων με νοητική αναπηρία. Οι δραστηριότητές μας στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους. Καθώς και ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, υποστήριξη της ανάπτυξης της αυτοεικόνας και ταυτότητας, εκπαίδευση, διατήρηση της οικογενειακής δομής και σχέσεων και αύξηση της κοινωνικής συνείδησης.

«Το Εργαστήρι» προσφέρει προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση και ένταξη όσων είναι ικανοί και επιθυμούν να εισέλθουν στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Τα εργαστήρια κατάρτισης περιλαμβάνουν τμήματα αρτοσκευασμάτων, πλυντηρίων, υφαντικής,  κεραμικής, κηποτεχνίας, γενικής χειροτεχνίας και επεξεργασίας χάντρας και βοτάνων.

«Το Εργαστήρι» εκπαιδεύει και υποστηρίζει 100 ενήλικες με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους. Ο οργανισμός μας απασχολεί 40 περίπου μόνιμα μέλη προσωπικού. Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού μας πραγματοποιείται μέσω διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων και διακρατικών έργων με επίκεντρο τις νέες εξελίξεις στον τομέα της νοητικής αναπηρίας και τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

«Το Εργαστήρι» είναι ο πρώτος οργανισμός που παρείχε προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος δραστηριοτήτων μας και της θετικής καθοδήγησης, οι ένοικοι αποκτούν σημαντικές δεξιότητες ζωής και αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους, αναλαμβάνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς ρόλους που τους αναλογούν. Δραστηριοποιούμαστε σε διάφορους τομείς τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκουμε ενεργά τη συμμετοχή μας σε έργα σε σχέση με τις τέχνες, τον αθλητισμό και τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των ατόμων που δέχονται τις υπηρεσίες μας.

«Το Εργαστήρι» είναι πρωτοπόρος στην ένταξη των υποστηρικτικών τεχνολογιών σε ένα υποστηριζόμενο περιβάλλον διαβίωσης και την καθημερινή ζωή.

Εστιάζουμε σε πρωτοβουλίες για την ενεργή γήρανση για άτομα με νοητική αναπηρία και θεωρούμε ότι ο οργανισμός μας πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενών μας και των οικογενειών τους.


Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας Ειδικώς Αναγνωρισμένο μη Κερδοσκοπικό Φιλανθρωπικό Σωματείο – Ν.Π.Ι.Δ ιδρύθηκε το 1998 από μία μικρή ομάδα γονέων με την αμέριστη υποστήριξη φίλων συμπολιτών και τη συμβολή του αείμνηστου Τάκη Δημητρακόπουλου, με σκοπό τη στήριξη  ατόμων με αυτισμό της περιοχής και των οικογενειών τους.  Σήμερα, η δράση του συλλόγου έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Σκοποί του Συλλόγου

 • η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών και της κοινότητας σε θέματα αυτισμού
 • η εύρεση ατόμων με αυτισμό στην περιοχή σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές
 • η διοργάνωση συνεδρίων, ενημερωτικών ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων
 • η συνεργασία με ειδικούς σε ερευνητικά θέματα για την προώθηση του αυτισμού
 • η δημιουργία δομών εκπαίδευσης και διαβίωσης.

Οι Δομές

Ο Σύλλογος λειτουργεί τρεις δομές για άτομα με αυτισμό, οι οποίες χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας – Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Κάποια από τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από δωρεές γονέων και ιδιωτών.

Οικοτροφείο “Ελευθερία”: Είναι το σπίτι για δώδεκα ενήλικες με βαρύ έως μέτριο αυτισμό και σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Λειτουργεί όλο το χρόνο σε 24ωρη βάση.

Κέντρο Ημέρας “ΧΑΡΑ Ι”: Τμήμα 1: πρόγραμμα για ενήλικες με βαρύ έως μέτριο αυτισμό. Τμήμα 2: «Αυτόνομη Συμμετοχή στην Κοινότητα – ASK» για άτομα υψηλής λειτουργικότητας.

Κέντρο Ημέρας “ΧΑΡΑ ΙΙ”: Τμήμα 1: Πρωινό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά 2,5 – 5 ετών. Τμήμα 2: Απογευματινό πρόγραμμα για  παιδιά 5 έως 10 ετών.  Και στα δύο τμήματα παρέχεται υποστήριξη και εκπαίδευση στην οικογένεια στο σπίτι.

 «Υπηρεσία εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευση και στήριξη της οικογένειας και κατ’ οίκον βοήθεια των φροντιστών των ατόμων με αυτισμό». Η δράση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας δια ζώσης, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.


ΕΣΤΙΑ Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση

ΕΣΤΙΑ Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση

Η ΕΣΤΙΑ ιδρύθηκε το 1982 από γονείς και φίλους ατόμων με νοητική υστέρηση και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) στο Νέο Ψυχικό, προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, κοινωνικής ένταξης, υποστηριζόμενης εργασίας, προγράμματα άθλησης και ελευθέρου χρόνου σε 80 άτομα με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση, 15 ετών και άνω. Το 2010, η ΕΣΤΙΑ προχώρησε στην δημιουργία ενός δικτύου Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για να προσφέρει μια ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση στα άτομα της. Σήμερα, λειτουργεί τέσσερις ΣΥΔ, στα Μελίσσια, στο Νέο Ψυχικό, στο Πικέρμι και στα Βριλήσσια Αττικής, φροντίζοντας συνολικά 21 ενοίκους. Το 2022, η ΕΣΤΙΑ ξεκίνησε τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πρώιμης Παρέμβασης η οποία απευθύνεται σε παιδιά 0-6 ετών και στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση, πρώιμη παρέμβαση και συμβουλευτική της οικογένειας. Η ΕΣΤΙΑ διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, απασχολεί 50 εργαζόμενους και 100 εθελοντές. Η ΕΣΤΙΑ είναι πιστοποιημένη με EN ISO 9001:2018 από την TUV AUSTRIA HELLAS. To 2016 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σημαντικό έργο της.


Εστία Άγιος Νικολάος

Εστία Άγιος Νικολάος

Η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, είναι μια πολυβραβευμένη κοινότητα συμβίωσης, όπου ενήλικες με νοητικές-αναπτυξιακές αναπηρίες  και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν ζουν, δημιουργούν και εξελίσσονται μαζί. Τα  μέλη της κοινότητας, εκ των οποίων μόνο το ένα τρίτο έχουν αναπηρίες, κατοικούν στην ΕΣΤΙΑ ή έρχονται από τη γύρω περιοχή.

Σκοπός της ΕΣΤΙΑΣ είναι η Συμπερίληψη χωρίς αποκλεισμούς και ο εμπλουτισμός της ζωής κάθε μέλους μας – με ή χωρίς αναπηρίες. Προσπαθούμε  να δημιουργούμε τις συνθήκες για να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους- τόσο εντός της ΕΣΤΙΑΣ όσο και μέσα στην τοπική κοινωνία – σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το φάσμα των αναγκών που καλούμαστε να καλύψουμε είναι ευρύ – από την άνοια και το γήρας, στην ανάπτυξη των ειδικών δεξιοτήτων των πιο νεαρών μας μελών με αυτισμό, έως και την πλήρη, αλλά προστατευόμενη αυτονόμηση ατόμων μέσα στην τοπική κοινωνία μέσω εργασίας, στέγασης και κοινωνικής ζωής.

Η ΕΣΤΙΑ λειτουργεί στο Γαλαξίδι από το 1993.  Χάρη στον μοναδικό της τρόπο λειτουργίας,  από την ίδρυση της αναγνωρίστηκε  από το Ελληνικό  Κράτος ως μοντέλο ανοικτής φροντίδας και αδειοδοτήθηκε ως Κοινωφελές Ίδρυμα και παράρτημα του ομώνυμου Γερμανικού ιδρύματος. Η ΕΣΤΙΑ λειτουργεί 2 ΣΥΔ και το μόνο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στη Φωκίδα για άτομα της περιοχής.


todiktyo-partners-etaireia-prostatsias-atomwn-me-aytismo-nomoy-kastorias-el

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

todiktyo-partners-etaireia-prostatsias-atomwn-me-aytismo-nomoy-kastorias-el

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 μετά από πρωτοβουλία τριών οικογενειών παιδιών με αυτισμό που ζουν στο νομό και τη στήριξη συγγενών και φίλων. Όσον αφορά τη νομική της μορφή, η Εταιρεία είναι ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έχει 300 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 35 είναι προστατευόμενα παιδιά, έφηβοι και νέοι με αυτισμό.

Η Εταιρεία έχει λάβει πιστοποίηση ως μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φορέας που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας.

Δράσεις

Στις δράσεις της Εταιρείας από την ίδρυσή της το 2006 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους (από το 2012).
 • Εθελοντικά προγράμματα όπως «Γίνε Φίλος» (από το 2008).
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σχετικά με τον αυτισμό (όπως προβολές ταινιών, αθλητικοί αγώνες και άλλες εκδηλώσεις).
 • Εκπαιδευτικά σεμινάρια.
 • Ενεργή συμμετοχή στις τοπικές και εθνικές δράσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τον ατόμων με αυτισμό.


todiktyo-partners-syzoi-el

«ΣΥΖΩΗ» - Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες

todiktyo-partners-syzoi-el

«ΣΥΖΩΗ» – Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες

Ο Σύλλογος “ΣΥΖΩΗ” – Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες, ιδρύθηκε το 2007, στη Θεσσαλονίκη, από γονείς παιδιών με τύφλωση & πρόσθετες αναπηρίες.

Βασικοί στόχοι του συλλόγου είναι η κατάκτηση του μέγιστου των δυνατοτήτων των ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, μέσα από θεραπευτικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες, η ισότιμη εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη των παιδιών, η ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση των οικογενειών τους, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Από το 2007 λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα κατ’ οίκον πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για βρέφη και νήπια με τύφλωση (0-6 ετών). Από το 2013 λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες. Οι υπηρεσίες του Κέντρου περιλαμβάνουν εξατομικευμένα και ομαδικά προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης/κινητικότητας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ειδικής αγωγής, αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ειδικής φυσικής αγωγής, μουσικοθεραπείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων.

Η ΣΥΖΩΗ είναι ειδικά πιστοποιημένος φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, εποπτεύεται από τον Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Εργασίας


todiktyo-partners-isas-el

Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς - Ι.Σ.Α.Σ.

todiktyo-partners-isas-el

Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς – Ι.Σ.Α.Σ.

Το Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (ΙΣΑΣ) ιδρύθηκε το 2010 και συνιστά μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία, που αποσκοπεί στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με Αναπτυξιακές και άλλες Διαταραχές (όπως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, Μαθησιακές Δυσκολίες, Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας, Εναντιωματική Διαταραχή κ.ά.). Εκτός από τους παιδαγωγικούς και θεραπευτικούς σκοπούς του ΙΣΑΣ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάδοση και στην εφαρμογή του Συστημικού, Συμπεριφορικού-Αναλυτικού μοντέλου σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Οι βασικές στοχεύσεις του Ι.Σ.Α.Σ. είναι:

Κλινικές/θεραπευτικές/παιδαγωγικές στοχεύσεις:

Πρωταρχικό στόχο του Ινστιτούτου αποτελεί η βέλτιστη δυνατή πρόοδος για κάθε βρέφος, παιδί, έφηβο, νέο ενήλικα και οικογένεια, υπό το πρίσμα ολιστικών, συστημικών παρεμβάσεων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο Ι.Σ.Α.Σ. περιλαμβάνουν τους τομείς του λόγου και της επικοινωνίας, της γνωστικής, της συναισθηματικής και της κοινωνικής ανάπτυξης, της ψυχοκινητικής ανάπτυξης, της αυτοϋπηρέτησης, των δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας, υποστήριξης για συνεκπαίδευση και κοινωνική ένταξη, καθώς και της εκπαίδευσης, στήριξης και συμβουλευτικής γονέων.

Ερευνητικές στοχεύσεις:

Ταυτόχρονα, σκοπός του Ινστιτούτου είναι η διεξαγωγή ερευνητικού έργου σε συνεργασία με σημαντικούς πανεπιστημιακούς φορείς, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κοινωφελή ιδρύματα υψηλού κύρους, όπως το Ίδρυμα Ωνάση.

 Δια Βίου Εκπαίδευση, Επιμόρφωση, Εποπτεία:

Στους στόχους του Ινστιτούτου εμπίπτει και η διάδοση βέλτιστων θεραπευτικών παρεμβάσεων στην πατρίδα μας, μέσω διοργάνωσης και συμμετοχής σε συνέδρια και  ημερίδες, αλλά και τη διοργάνωση σεμιναρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και εποπτειών, με αποδέκτες ψυχολόγους, ψυχιάτρους, εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ειδικούς ψυχικής υγείας αλλά και γονείς. Παράλληλα, βασική στόχευση του Ι.Σ.Α.Σ. αποτελεί η διάδοση του θεραπευτικού μοντέλου της Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς.

Όραμα του Ι.Σ.Α.Σ. είναι να προσαρμόζονται όλοι οι αποδέκτες των υπηρεσιών του ΙΣΑΣ στο οικογενειακό, σχολικό, και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μέσα από διεργασίες ένταξης και ίσων ευκαιριών. Να στηριχθούν ώστε να ζήσουν με νόημα ζωής που οι ίδιοι προσδιορίζουν.


todiktyo-partners-ploes-el

Πλόες

todiktyo-partners-ploes-el

Πλόες

Ο οργανισμός “ΠΛΟΕΣ” είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε από επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής το 1998.

Δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής ένταξης πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (κυρίως ατόμων με ψυχική νόσο, νοητική αναπηρία και αυτισμό), με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων και δομών που να απαντούν στις πολυεπίπεδες ανάγκες τους.
Τα εν εξελίξει έργα και υπηρεσίες μας απευθύνονται σε πολίτες που πλήττονται από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ψυχικές και ψυχιατρικές αναπηρίες, στο αστικό περιβάλλον του Πειραιά και των γύρω προαστίων.

Ο οργανισμός “ΠΛΟΕΣ” δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό ενισχύοντας την κοινωνική και ψυχική ευημερία των χρηστών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες μας βασίζονται στις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής, οι οποίες θεωρούν τις διανοητικές αναπηρίες ως φαινόμενο πολλαπλών και περίπλοκων παραγόντων. Είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι οι αρνητικές τρέχουσες και μελλοντικές συνέπειες μπορούν να με τη χρήση σταθερών, κατάλληλων και αποτελεσματικών επιστημονικών μεθόδων πρόληψης και παρέμβασης. Οι θεμελιώδεις αρχές όλων των υπηρεσιών και των σχεδίων δράσης μας απορρέουν από αυτή την προσέγγιση.

Οι δομές του οργανισμού “ΠΛΟΕΣ” περιλαμβάνουν:

 • Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για τη θεραπεία παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (K.HM. Α 1)
 • Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για ενήλικες με ειδικές ανάγκες.
 • Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Μονάδες πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παιδιών και ενήλικου πληθυσμού
 • Κοινωνική Λέσχη «Σχεδία» για άτομα με νοητική υστέρηση
 • ΚΕΔΙΒΙΜ «Κατάρτι» για επαγγελματίες ψυχικής υγείας
 • Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Η.Μ.Α. 2), για εφήβους και ενήλικες με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού
 • Οικοτροφείο “Ostria” για ενήλικες με αναπτυξιακές και διανοητικές αναπηρίες
 • Ξενώνας για εφήβους με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες
 • Τμήμα Έρευνας, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων


todiktyo-partners-alma-el

Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ»

todiktyo-partners-alma-el

Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η πορεία του σωματείου ξεκινά το 1996 όταν μια ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων -από το χώρο της ειδικής αγωγής- θέλησε να συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Με σθένος και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε πλήθος προγραμμάτων για παιδιά, εφήβους και  ενήλικες με αυτισμό και νοητική αναπηρία  με στόχο την ψυχοκοινωνική εξέλιξη και την πλήρη ένταξή τους σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στηρίζοντας παράλληλα την οικογένειά τους.

Είμαστε κοντά στην οικογένεια από τη δύσκολη ώρα της αποδοχής της διάγνωσης μέχρι την δια βίου αποκατάσταση του νέου με αναπηρία σε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης….

Ξεκινάμε από την έγκαιρη παρέμβαση και ακολουθούμε την πορεία του παιδιού σε όλες της εκφάνσεις της ζωής του σαν μια παράλληλη οικογένεια, εμψυχώνοντας τόσο το παιδί με αναπηρία όσο και την οικογένειά του να ανακαλύψει την δύναμη της διαφορετικότητας και τις ευκαιρίες που δημιουργεί.

Μέσα από εκπαιδευτικές , αθλητικές , πολιτιστικές δραστηριότητες επιδιώκουμε την ολιστική θεραπευτική εξατομικευμένη παρέμβαση που ταιριάζει στις ανάγκες του κάθε μας παιδιού.

Όλες μας οι δράσεις μας είναι ολοκληρωμένες και σχεδιάζονται σύμφωνα με το τρίπτυχο της φιλοσοφίας μας:

 • Εκπαίδευση ένταξη του ατόμου με αναπηρία
 • Στήριξη, αποφόρτιση της οικογένειας
 • Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της κοινότητας

Χρόνο με το χρόνο η ομάδα του ΑΛΜΑ μεγαλώνει, εξελίσσεται και ανανεώνεται αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερα άτομα με και χωρίς αναπηρία και τις οικογένειές τους.


todiktyo-partners-merimna-el

Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης

todiktyo-partners-merimna-el

Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης

Ο «Σύλλογος Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» δημιουργήθηκε το 1979 ως αποτέλεσμα της φιλανθρωπικής διάθεσης μια ομάδας ατόμων που δεν φοβήθηκαν τη διαφορετικότητα…

Στο πέρασμα του χρόνου η ομάδα αυτή γιγαντώθηκε και ανάπτυξε πολλές δραστηριότητες στο προνοιακό χώρο των ΑμεΑ με Νοητική Υστέρηση. Ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των καιρών κατάφερε να καλύπτει κάθε φορά το κενό του Κράτους Πρόνοιας. Δημιούργησε δομές δημιουργικής απασχόλησης και αποκατάστασης των ΑμεΑ , ανέπτυξε προγράμματα κατάρτισης για ΑμεΑ .Ανέπτυξε δραστηριότητες αφύπνισης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού των ΑμεΑ.

Αποτελεί κοινωνικό εταίρο του Κράτους, μέσω της πιστοποίησης του ως Φορέα Παροχής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Κοινωνικής Φροντίδας ενώ  είναι σύμβουλος σε θέματα πρόνοιας των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης με τους οποίους συνεργάζεται σε πολλαπλά επίπεδα, πάντα με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλη την κοινωνία.

Στόχος του Συλλόγου  είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων, δομών και εργαστηρίων που απαντούν στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους στο ν. Πιερίας.

Ο Σύλλογος Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης δραστηριοποιείται στους εξής άξονες:

 • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
 • Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης
 • Δράσεις Ευαισθητοποίησης

Η Μέριμνα λειτουργεί 2 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ συνολικής χωρητικότητας 91 ατόμων.

Επίσης λειτουργεί 3 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση άνω των 18 ετών των 4 ατόμων η καθεμία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός οικογενειακού και ασφαλούς περιβάλλοντος, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τόσο των Αμεα όσο και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, υλοποιεί πληθώρα άυλων δράσεων που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας. Συγκεκριμένα, εκπονεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα διαφορετικότητας και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησής τους. Διοργανώνει επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις της ,όπου πραγματοποιούνται από κοινού δραστηριότητες με στόχο την εμπλοκή των μαθητών με τους ωφελούμενους της.

Το όραμά μας είναι μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια κοινωνία για όλους, όχι για κάποιους, όχι για τους πιο δυνατούς. Γιατί όλοι μπορούν!